Yksinhuoltajat barrikadeille -blogi

Joulun jälkeen himmelin äärellä14.1.2011 14:21

 

Joulu meni. Se oli rankkaa aikaa monelle perheelle. Lapsilla oli suuria odotuksia ja aikuisilla suuria paineita - ja todellisuus oli niukkaa.

Lapsiperheköyhyys pysäyttää laajuudellaan. Ihmiset joutuvat luopumaan paljosta, lapset joutuvat luopumaan, nielemään pettymyksensä ja teeskentelemään, etteivät halunneetkaan mitään - sitä yhtäkään joululahjaa.

Lokakuussa eräässä köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen teemavuoden seminaarissa kuvattiin monimutkaista palvelujärjestelmää himmeliksi. Kyse ei ole ainoastaan palvelujärjestelmän monimutkaisuudesta, vaan hyvinvointivaltion alasajoon johtavista monimutkaisista mekanismeista – on vaikea saada selvää, miksi jotkut asiat ovat niin monimutkaisia ja miksi lopulta usein jää sellainen olo, että itsessä on jotakin vikaa. Systeemi syyllistää avuntarvitsijat – viesti on selvä: on pärjättävä yksin, laiskat ei pärjää, ja köyhyys ja hankaluudet ovat aina itseaiheutettuja.  

Pienituloiset yksinhuoltajat kertovat koskettavasti siitä, miten sinnikkyyttä ei palkita, äärirajoilla olemista sekä henkisesti että taloudellisesti ei nähdä, ja yhdeltä tiskiltä vastataan vain yhteen kysymykseen. Monet kunnan päättäjät eivät tiedä vähävaraisuudesta mitään – siitä, kun ei ole puoleen vuoteen viettänyt hetkeäkään irti lapsista, koska ei ole varaa palkata lastenhoitajaa, tai kun ei voi mennä lääkärille, kun ei ole varaa terveyskeskusmaksuun eikä bussilippuun. Olo on kuin yhdessä suuressa himmelissä. Ihminen jää sokkeloon. Panostamista ihmisiin ja hyvinvointiin ei nähdä sijoituksena.

Ihmiset sinnittelevät, usein aivan äärirajoilla – ja tulevat leimatuiksi, koska ovat köyhiä, sairaita, työttömiä, tai yksinhuoltajia. Katse tulisi kääntää rakenteisiin - siihen himmeliin - ja pois niistä, jotka sen sokkeloissa tekevät parhaansa. Tarkoitan myös niitä päättäjiä ja työntekijöitä, jotka tekevät parhaansa systeemin sokkeloissa.

Tilastot kertovat synkästä todellisuudesta: EU:n määritelmien mukaan Suomessa on 900 000 köyhää, tulonjaon eriarvoistuminen kasvanut Suomessa eniten länsimaista. Yksivanhempaisista perheistä 27 % luokitellaan köyhiksi (kahden vanhemman perheistä 10 %)Lähes neljännes yhden vanhemman perheistä saa toimeentulotukea (kahden vanhemman perheistä 4,2 %). Näiden perheiden toimeentulon parantaminen tai työllistymismahdollisuuksien lisääminen esimerkiksi lastenhoidon joustavammilla ratkaisuilla maksaisi itsensä takaisin pidentyneillä työurilla.

Huhtikuussa valitaan eduskuntaan uudet himmelin tekijät. Me päätämme, ketkä.   


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 20.1.2011 13:05

AtomRSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.