Yksinhuoltajat barrikadeille -blogi

Toimeentulojärjestelmä tulisi korjata kokonaan28.1.2011 13:00

"Toimeentulotuen varassa elävien yhden vanhemman perheiden tilanteessa on monia epäkohtia, jotka näkyvät toivottomuutena sekä köyhyyden ja huono-osaisuuden periytymisenä."


Lapsilisien laskeminen osaksi perheen tuloa toimeentulotuessa eli lapsilisien puuttuminen kaikkein köyhimmiltä on puhuttanut poliitikkoja viime päivinä. Kasvava lapsiperheköyhyys on ollut pitkin syksyä esillä mediassa ja on hyvä, että asiasta puhutaan. Ennen vaaleja käytävä keskustelu lapsilisän muuttamisesta etuoikeutetuksi tai sen poistaminen rikkailta ei saa viedä huomiota pois ongelman ytimestä. Lapsiperheiden ei ylipäänsä pitäisi sankoin joukoin olla pitkäaikaisen toimeentulotuen saajina.

Tukien sitominen indeksiin, työn ja perheen yhteensovittamisen helpottamisen, verotuksen progressiivisuuden lisäämisen ja välttämättömien kulutushyödykkeiden verotuksen kohtuullistamisen pitäisi riittää. Silloin koko keskustelua etuoikeutetuista tuista ei tarvitsisi käydä.

Yksi muita perheitä huonommassa asemassa oleva ryhmä on yhden vanhemman perheet. Yhden vanhemman perheiden työllistymistä tulisi helpottaa lisäämällä ilta- ja yöhoitopaikkoja, jotka kattaisivat myös pienten koululaisten tarpeet.

Huolestuttavaa on myös palkkatyössä olevien yhden vanhemman perheiden toimeentulotuen tarve. Yhden aikuisen on vaikeampi nostaa perheensä ylös köyhyysrajalta. Yksinhuoltajaa ei lämmitä lapsilisän poistaminen rikkailta tai sen muuttuminen etuoikeutetuksi tuloksi toimeentuloa laskettaessa. Koko järjestelmä tulisi korjata kokonaisvaltaisesti siten, että toimeentulotukea tarvitsisi ainoastaan väliaikaisesti – esimerkiksi silloin, kun jotain yllättävää tapahtuu tai Kelan tai työvoimaviranomaisten käsittely kestää.

Ongelma on, että toimeentulotukea tarvitaan, kun muut tuet (kodinhoidontuki, sairaspäiväraha, asumistuki, äitiyspäiväraha) eivät riitä elämisestä aiheutuvien kustannusten kattamiseen elämäntilanteissa, joihin nämä tuet on tarkoitettu.

Toimeentulotuen varassa elävien yhden vanhemman perheiden tilanteessa on monia epäkohtia, jotka näkyvät toivottomuutena sekä köyhyyden ja huono-osaisuuden periytymisenä. Apu, jonka tarkoitus on olla väliaikaista, voikin edistää syrjäytymistä ja ulkopuolisuuden ja voimattomuuden tunnetta.

 

Monet asiakkaat kokevat toimeentulotuen hakemisen nöyryyttävänä. Samat selvitykset pyydetään joka kuukausi, samoja asioita kyseenalaistetaan ja kaikki perheen tileille tulevat rahat lasketaan perheen elämiseen käytettävissä oleviksi tuloiksi.

Lapsilisä ei siis ole ainoa raha, joka vähennetään toimeentulotukea laskettaessa. Siitä vähennetään kummitädin lapsen tilille laittama syntymäpäivälahjaraha tai vaikkapa korvaus, joka on saatu rikoksen uhrina. Jos perheen nuori saa tuloja kesätöistä, oletetaan näiden olevan käytettävissä perheen elämiseen. Samoin lasten tileille vaikka opiskelua tai harrastusta varten tallennetut varat menevät koko perheen ruoka- ja asumiskustannuksiin, jos perhe joutuu esimerkiksi pätkätöiden takia hakemaan toimeentulotukea. Syvemmälle köyhyyteen voi joutua lainojen ja vippien takia, joilla yritettiin välttää toimentuloasiakkuuden aiheuttamaa häpeää.

Toimeentulotuen epäkohdista puhuttaessa unohdetaan lapsen näkökulma. Lapsen ja nuoren näkökulmasta katsottuna nykyinen käytäntö lisää köyhyyttä ja syrjäytymistä, sillä se ei kannusta nuorta säästämiseen, suunnitelmallisuuteen tai uskoon, että omalla toiminnalla on merkitystä. Jos nuori haluaa parantaa omaa taloudellista tilannettaan, jäljelle jäävät pimeät työt tai laittomuudet.

 

Pienperheyhdistys
Helsinki

(julkaistu Helsingin sanomien mielipidepalstalla 28.1.2011)

 


AtomRSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.