Yksinhuoltajat barrikadeille -blogi

Eduskunnassa15.11.2011 10:33

Pienperheyhdistyksen Lapsilisä -projekti kävi eduskunnassa tiistaina 8.11.2011 pienituloisten yksinhuoltajien asialla.
Lapsilisä -projektista oli mukana kaksi työntekijää ja kahdeksan osallistujaa. Puolueryhmien edustajina olivat paikalla Merja Kuusisto (sd), Hanna Mäntylä (ps), Anu Vehviläinen (kesk), Aino-Kaisa Pekonen (vas), Johanna Karimäki (vihr) ja Ulla-Maija Wideroosin avustaja Johan Ekman (rkp). Kokoomuksen puolueryhmästä ei ollut edustajaa paikalla.

Tilaisuuden avasi Lapsilisä-projektin osalta Minna Mäläskä, joka kertoi pienituloisen yksinhuoltajan elämän olevan jatkuvaa tasapainoilua monen eri asian melskeessä. Pienetkin rahavaikeudet tuen ja avun puutteessa kertaantuvat ja vaikuttavat lopulta lasten ja koko perheen hyvinvointiin. Minna esitteli myös viisihenkisen esimerkkiperheen kuukausittaisia ja vuosittaisia tuloja ja menoja.

Tämän jälkeen kansanedustajilla oli mahdollisuus vastata ja kommentoida. Keskustelua syntyi paljon perusturvasta sekä toimeentulotuesta ja siihen vaikuttavista perheen tuloista, muunmuassa lapsilisien ja lasten syntymäpäivälahjarahojen katsomisesta perheen tuloiksi. Hallitusohjelmaan merkittyjen toimenpiteiden puolesta pidettiin puheenvuoroja, mutta myös hallitusohjelmaan kirjattujen toimien riittämättömyydestä. Varsinkin toimeentulotuen saamisen vaikeus puhutti kovasti, tuen määrän nostaminen ei auta jos tukea ei  sosiaalitoimesta myönnetä. Lasten harrasterahan huomioiminen toimeentulotuessa nousi keskustelussa useaan kertaan esille, samoin kunnallisen kotiavun saatavuus. Lastensuojelun ennaltaehkäisevän työn rahoituksen nostaminen ei ole toimivaa, lastensuojelu on viimeinen taho ja apua tarvittaisiin kipeästi monessa perheessä jo ennen sitä. Kaupanalan aukioloaikojen vapauttaminen nähtiin virheeksi, sillä kunnalliset lastenhoitopalvelut eivät ole pysyneet muuttuvissa työtilanteissa perässä. Monet paikalla olleista edustajista lupasivat, että heihin saa olla yhteydessä jatkossakin.

Hanna Juurinen


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 22.11.2011 10:44

AtomRSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.