Yksinhuoltajat barrikadeille -blogi

Kenestä on Valtuutetuksi?23.10.2012 09:38

Näin kuntavaalien alla on tullut tehtyä vaalityötä jokseenkin useita tunteja. Meidän tahollamme vaalityö eroaa perinteisestä vaalityöstä kuitenkin siinä, että olemme yhteydessä neljän kunnan kaikkien puolueiden ehdokkaisiin, yhden vanhemman perheiden terveisiä tuoden.

Kunnallisvaaliehdokkaita olen tavannut kymmeniä ja kymmeniä ja kymmeniä. Jokaisella on oma asiansa minkä eteen he ovat valmiita uhraamaan aikaansa ja työpanoksensa. Joku haluaa parantaa asumisen laatua, toinen kaipaa kipeästi lenkkipolkunsa varteen roskiksia kun taas kolmas vastustaa kuntaliitoksia henkeen ja vereen. Samalla kun neljäs haluaisi yhdistää kunnat suureksi perheeksi.

Ei ole helppoa olla (tuleva) kuntapäättäjä ja ottaa kantaa kaikkiin kunnassa tapahtuviin asioihin jätteiden käsittelystä luomuruokaan, liikenteeseen, terveyskeskuspalveluihin, bussipysäkkien mainoksiin ja lääkärien palkkaukseen. Kaikesta pitää tietää kaikki, tai ainakin olla tietävinään. Miksei saisi joskus tunnustaa, ettei tiedä? Ettei ole perehtynyt juuri tähän asiaan, mutta mielellään ottaa vastaan kuntalaisten terveisiä ja kehittämisideoita niin toimivista kuin ei-toimivistakin palveluista ja toiminnoista. Keskustelu ennen vaaleja vääristyy kun ehdokkaat kilvan yrittävät vakuuttaa, että oma mielipide on se ainoa oikea.

Kaikista ehdokkaista ei kuitenkaan tule Valtuutettuja. Hyvä niin.
Vaikka joskus saisikin tunnustaa, ettei tiedä käsiteltävästä asiasta juuri mitään, on väärässä paikassa jos koskaan ei tiedä käsiteltävästä asiasta mitään. Jos lenkkipolun varren roskikset ovat se ainoa asia minkä takia pyrkiä valtuustoon, saattaisi jopa kannattaa miettiä saavuttaisiko saman tavoitteen jotenkin muuten ja onko itsestä pitkäjänteiseen työskentelyyn lautakunnissa ja valtuustossa.

Kenestä sitten on oikeaksi Valtuutetuksi? Tuskinpa tutkimuksissa hehkutetuilla vaalikampanjarahasummilla on merkitystä siinä kenestä tulee se aidosti kunnan asioista huolta pitävä ja kunnan parhaaksi katsomallaan tavalla toimiva Valtuutettu. En usko ainakaan näin, vaikka toisilla vaalikampanjan loppusumma tai mediaseksikkyys vaikuttaakin valtuutetuksi pääsemiseen. Entä aidot Valtuutetut? Kaipa nimikekin sen kertoo: kuntalaisten valtuuttama toimija. Kuntalaisten valitsema. Valittu tekemään työtä sen kunnan hyvinvoinnin eteen, jossa kuntalaiset asuvat. Niin pienissä kuin suurissakin asioissa.

Hanna Juurinen


Kirjoituksessa on 1 kommentti

Johanna Sydänmaa (24.10.2012 23:09)
Kiitos Hanna, että otit puheeksi vaalikampanjasummat ja korostit sitä, ettei näkyvin kampanja takaa aina "parasta" valtuutettua. Tässä omia pennosiaan laskiessa ja tuskaillessa vaalipäivälle mainosta käy kieltämättä monta kertaa mielessä se, onko rahalla tosiaan kampanjoidessa niin suurin merkitys. Kyllä sillä valitettavasti on! Mitä enemmän näkyvyyttä, sitä parempi vaalitulos. Näkyvyyttä voi tosin hankkia tapaamalla äänestäjiä turuilla ja toreilla, mutta esimerkiksi työssäkäyvän pienen lapsen yksinhuoltajan on vaikeaa löytää aikaa kampanjointiin.

Lehtimainostaminen on älyttömän kallista - pienikin mainos Hesariin maksaa yli 700 euroa eikä näkyvyys ole välttämättä edes taattu, koska joillakin mainoksen koko on tuhansien eurojen arvoinen. Yksinhuoltajalle vaalit ovat taloudellinen koetinkivi. Siksi on toivottavaa, että äänestäjät löytäisivät potentiaalisen ehdokkaan muitakin reittejä käyttäen. Sosiaalinen media on vähävaraisen ehdokkaan pelastus - oman vaalisivun voi luoda maksutta ja ystäviä voi kutsua "tykkäämään" omasta sivusta. Ja sitten voi toivoa, että muutkin feisbuukkajat löytävät sivun :)

Parhainta äänestysintoa kaikille!
Johanna Sydänmaa
AtomRSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.